Trots op een drama: het waren andere tijden. Op deze plek zou de laatste wolf zijn doodgeschoten; althans in deze regio. In Wallonië zijn er immers nog plekken die met deze “eer” gaan lopen. Dit kruis werd opgericht door jagers in 1872. Helaas zijn er zelfs nu nog mensen die trots op zouden zijn op zo’n zinloze verwezenlijking van geweld.
Voor grondstoffen hoefde men niet ver te zoeken. De bodem zit hier vol blauwe leisteen, en op wandelafstand vind je in Recht nog de restanten van de oude steengroeve waar ook deze steen vandaan komt.
De beeltenis toont de legende van Sint-Hubertus, met eronder het opschrift: “ Zie je, je bent de oorzaak van het lijden van de heer”.
Sint-Hubertus of de Heilige Hubertus van Luik leefde van 622 tot 727, hij zou de laatste bisschop van Maastricht zijn, en de eerste van Luik. De man, zoon van van de hertog van Aquitanië, floreerde binnen de adelijke milieus. Hij trok zich in de Ardennen terug na de dood van zijn vrouw. Erg gelovig bleek de man niet te zijn. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht. Binnen de toenmalige zeer religieuze maatschappij werd dit als uiterst oneerbiedig beschouwd. De mythe gaat nu als volgt: toen Hubertus een groot hert bijna te pakken had, draaide het dier zich om op het moment dat hij wilde schieten. Een lichtend kruis verscheen tussen het gewei van het dier. Een stem zei hem dat hij naar Lambertus van Maastricht moest gaan, de toenmalige bisschop. Hubertus ging in de leer en wijdde zich aan een religieus leven. Toen zijn meester Lambertus werd vermoord, volgde Hubertus hem op. Na zijn dood in 727 nam zijn zoon (ja, toen kon dat) zijn postje over.
Maar waarom is de man nu een heilige? Toch niet omwille van een verschijning of hallucinatoire beleving? Awel, het zit zo. Volgens de ondoorgrondelijke wonderen van het Christendom zou Hubertus een man genezen hebben van hondsdolheid door hem een stuk brood te geven. Zo eenvoudig kan het zijn. Na zijn dood maakte hij dan ook snel verder carrière. In 744, slechts 16 jaar na zijn dood, werd hij al een heilige. Sint-Hubertus kon vereerd worden. Hoera!
Bezoekje brengen: coördinaten: 50.31182 6.05385